Prečo handmade podnikanie? III. časť

žena počítajúca na kalkulačke

Rada by som zarobila aspoň niečo“ – s touto vetou sa stretávam u šikovných handmade žien denne. A presne tak to aj väčšinou býva. Niečo, občas, málo či vôbec.
Dnes sa spolu pozrieme na to, ako handmade podnikanie ovplyvňuje naše tržby a zisky. Lebo, súčasťou každého podnikania je aj plánovanie financií  a ruka v ruke aj plánovanie marketingových a predajných aktivít. O tom ale až v niektorej z ďalších častí tohto seriálu. Táto časť je venovaná „upratovaniu financií„.

žena počítajúca na kalkulačke
Handmade podnikanie, ktoré prináša výsledky

To, čomu venujeme pozornosť, to rastie

Väčšina ľudí má z financií strach. Pociťuje nedostatok a následne obavu, či sa podarí predať, zarobiť. A v tomto nastavení nedostatku fungujú. Aký môže byť výsledok? Jednoznačne negatívny.
Prvým krokom, aby si zmenila nedostatok na hojnosť je, aby si sa postavila k svojej činnosti ako k hodnotnej tvorbe a začala sa už teraz na seba pozerať ako na úspešnú handmade podnikateľku.

Garantujem Ti, že Ti stúpne sebavedomie a budeš si tak viac vážiť hodnotu svojej tvorby, čo sa postupne prejaví v rôznych oblastiach, napríklad aj tak, že svoje výrobky prestaneš naceňovať štýlom: „zrátam náklady na materiál a pridám niečo k tomu“ alebo „pozriem za koľko  to predáva konkurencia a dám podobnú cenu“ alebo „veď som to vyrábala doma, pri telke, tak si za to nemôžem toľko vypýtať„.

Pamätaj:
To, prečo (nie) sú ľudia ochotní kúpiť Tvoj výrobok je v tom, ako vnímajú jeho hodnotu zo svojho pohľadu. Ak túto hodnotu nebudeš na 100% vnímať Ty, zákazníci nebudú ochotní kupovať ani za „štandardné ceny“.

Ok. A teraz už poďme na konkrétne kroky ako si „učesať“ financie v handmade podnikaní.

Zrátaj si všetky náklady. A keď hovorím všetky, tak myslím ozaj všetky. Aj také, ktoré Ti na prvý pohľad prídu ako s výrobkom nesúvisiace. Napríklad elektrina. Internet. TVOJ ČAS.
Ruku na srdce – máš vo svojich výrobkoch zarátanú odmenu pre seba? Že áno, do ceny si zarátavaš hodinovú tarifu podľa počtu hodín strávených na výrobku? OK a čo čas, ktorý tráviš komunikáciou so zákazníkom? Balením a odosielaním výrobkov? Čas strávený propagáciou?

Ak máš teraz výraz prekvapenia v očiach a nejaký hlások v Tebe priam kričí: ale veď to bude potom strašne drahé, tak sa na to pozri inak.
Spýtam sa Ťa – prečo vyrábaš a tvoríš? Lebo chceš si niečo zarobiť, však? OK. Teda pracuješ. A chodila by si do práce, kde by Ti platili len za to, čo skutočne odrobíš a nezohľadnili by Ti napríklad prestoje, kedy čakáš na ďalšie diely?

Čo tým chcem povedať je fakt, že tak ako v podniku musia byť všetky náklady zahrnuté a musia byť zohľadnené v cene výrobkov. Aj podnik musí za niečo kúpiť napríklad žiarovku do svietidiel, hoci žiarovka priamo do výrobku nejde. Viac o nákladových položkách si môžeš prečítať aj v tomto blogovom článku.

Žena kontrolujúca zoznam
Handmade podnikanie je súbor krokov, ktoré Ťa dovedú k cieľu

Zamyslela si sa niekedy nad tým, koľko chceš predajom svojich handmade výrobkov zarábať?

Áno? Blahoželám, patríš medzi 10% handmade šikuliek, ktoré to myslia so svojou tvorbou vážne. Jeden fakt, ktorý ovplyvňuje aj predaje aj Tvojich handmade výrobkov je práca s mindsetom alebo inak povedané práca s nastavením hlavy.

Ak totiž konkrétne nevieš, koľko chceš zarobiť a zostávaš v nastavení „bolo by pekné“ alebo „uvidím“  tak hádaj, čo sa deje? Presne tak. Výsledky môžu byť len také, aké vstupné údaje na začiatku zadáš.
Stanov si mesačne konkrétnu čiastku, ktorú chceš predajom svojich handmade výrobkov dosiahnuť.

Tip: nestanovuj si túto čiastku „len tak“. Dôležité je vedieť PREČO túto čiastku a ČO potom s tou čiastkou budeš robiť.

Opäť trocha z psychológie peňazí. Ak poznáš  svoje PREČO, tak dávaš mozgu jasný signál, že tú čiastku skutočne chceš. Ak vieš aj ČO so zarobenou čiastkou spravíš, má svoj ÚČEL a posilníš tak konkrétny dôvod, prečo potrebuješ peniaze zarobiť.

Čo sa potom stane? Mozog Ti začne generovať jasné pokyny, čo máš  spraviť. A zrazu Ti začnú chodiť nápady ako spraviť niečo inak a čuduj sa svete, predávaš a zarábaš.

Anna Harská sediaca na zemi, usmiata a popíjajúca kávu.
Splňme si spolu naše sny o handmade podnikaní.

Handmade podnikanie nie je len pre veľké značky a ambiciózne ženy, ktoré chcú svoje výrobky predávať vo veľkom alebo si vybudovať  svoju firmu. Práve naopak, handmade podnikanie je súbor činností, ktoré Ti pomôžu predávať Tvoje výrobky a to za takú hodnotu, ktorú si zaslúžia. Ty sama si určuješ v akom rozsahu sa chceš tvorbe venovať. Pokojne to môže byť aj jeden jediný kus za mesiac.

Začni sa na svoju tvorbu pozerať inak. Nie ako na niečo, čo vieš vyrobiť rukami a prinesie Ti trocha do rodinného rozpočtu. Pretvor svoj dar tvorby rukami na značkové handmade podnikanie, ktoré Ti prináša nielen radosť z kreatívneho tvorenia ale aj finančnú odmenu, s ktorou si spokojná.

Začni tu a nastav si hlavu na úspech. Zaži doslova transformáciu z bežnej handmade tvorilky na úspešnú handmade podnikateľku. Chceš viac info? Klikni na tlačidlo nižšie 👇.



Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Ebook zdarma Predávaj svoje handmade výrobky ako značka
  • Ebook na stiahnutie zDARma.

  • Najčítanejšie články
  • Hand-made podnikanie ako životný štýl
    Anna Harská Handmade ako úspešné podnikanie
  • Chceš dostávať aktuálne info o handmade podnikaní do mailu?

    Páčia sa Ti moje blogové články a nachádzaš v nich to, čo potrebuješ pre rast svojho podnikania a predajov hand-made? Zadaj svoje údaje do formulára nižšie a ja sa postarám o to, aby si neprišla o žiadny článok ani o dôležité informácie, ktoré Ti pomôžu v Tvojom handmade podnikaní.